In Nederland worden alle vergaderingen in de Eerste en Tweede Kamer nauwkeurig vastgelegd in schriftelijke verslagen, bekend als de Handelingen. Deze verslagen gaan terug tot de allereerste vergadering in 1814 en worden bewaard in de Handelingenkamer van de Tweede Kamer.
Tussen de geordende rijen boeken met verslagen, valt één lege plank op. Deze plank zou gevuld moeten zijn met Handelingen uit de bezettingsjaren 1940-1945. De lege plank symboliseert het gemis van democratische vergaderingen tijdens de Duitse bezetting, toen de stem van het volk niet werd gehoord.
Ook in Sliedrecht worden verslagen gemaakt van gemeenteraadsvergaderingen. In tegenstelling tot de Tweede Kamer, heeft Sliedrecht echter geen Handelingenkamer. Met de renovatie van het Raadhuis in het vooruitzicht is er nu een kans om een symbolische Handelingenkamer te creëren, ter ere van de lokale democratie en de diversiteit aan meningen binnen de gemeenschap.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 1939 in Sliedrecht was de SDAP de grootste partij. Echter, met de invoering van de Duitse bezetting werden de gemeenteraden afgeschaft en moest de lokale democratie wijken voor het bezettingsregime. Pas na de oorlog kon de lokale politiek weer haar rol opnemen.
Op 26 juli 1946 konden de inwoners van Sliedrecht opnieuw hun stem laten horen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De SDAP bleef daarbij de grootste partij, waarmee de lokale democratie werd hersteld na een periode van onderdrukking.