Deze week markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis, want het is precies 80 jaar geleden dat de geboren Sliedrechter Jan Koopmans op tragische wijze om het leven kwam. Op 24 maart 1945 bezweek Jan Koopmans aan de verwondingen veroorzaakt door een 'verdwaalde' kogel die hem trof terwijl hij zich op zijn onderduikadres bevond aan de Stadhouderskade. De kogel, afgevuurd door een executiepeloton van de Duitsers die nabij de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam 30 mensen executeerden, raakte Jan Koopmans fataal.
Ter ere van Jan Koopmans wordt op zijn geboortedag, 26 mei, in Sliedrecht een veelbetekend eerbetoon onthuld. Cabaretier Freek de Jonge zal daar een borstbeeld onthullen, aangekondigd door Ad den Besten, die zich al lange tijd inzet voor de herinnering aan Jan Koopmans.
Jan Koopmans, in zekere zin het 31e slachtoffer van de bezettingsterreur, was een ware held. Zijn moed om tegen de druk van de Duitse bezetter in te gaan, blijkt uit zijn onverschrokken acties zoals het publiceren van een aangrijpend pamflet met de titel 'Bijna te laat!'. Hierin waarschuwde hij voor de gevolgen van het onderscheiden van Joodse ambtenaren en riep hij op tot actie.
Jan Koopmans illustreert essentiële lessen in heldhaftigheid, zoals diepgaande overtuigingen, het belang van contacten en kennis, en het niet uit de weg gaan van lijden. Ds. Johan Visser reflecteert op deze lessen en benadrukt dat ware helden moedig de paden van waarheid en rechtvaardigheid bewandelen, vergelijkbaar met bekende figuren als Etty Hillesum en Dietrich Bonhoeffer.
Jan Koopmans' nalatenschap herinnert ons eraan dat heldendom niet alleen draait om grote daden, maar om volharding, moed en de keuze voor het juiste, zelfs in de donkerste tijden. In een wereld die soms parallel lijkt aan het verleden, blijft zijn verhaal een baken van hoop en inspiratie voor ons allemaal.